lördag 20 maj 2017

Syskonkärlek

Syskonkärlek är ett begrepp som alla syskonskaror känner igen. Att syskon kivas och avundas varandra är nog något som hör till. Det brukar vara som mest påtagligt under barndomen men kan hänga med hela livet. Idag har 'Karolina' namnsdag, ett namn som får mig att minnas två systrar där storasyster avundades lillasysters namn.



Att ha flera förnamn än tilltalsnamnet är en lite udda sed – man använder ju bara ett! Men varför har man då flera förnamn? Ursprunget till denna sed kommer ifrån kungahusen och ”finare” familjer. Kanske att det användes som härledning till vilken familj man tillhörde. I vissa fall har personen ifråga bytt från det ena till det andra namnet någon gång under sin levnad av någon anledning, men oftast finns de bara där som ”fripassagerare” i pass och id-handlingar.



1992. Här sitter Lilly Gustafsson (t v.) och Ella-Britt Aldén i Storstugan på Västerfärnebo Gammelgård vid evenemanget "Hembygdens dag". De visar hur man stickar täcken i en s k. täckesbåge.


Lilly Gustafsson (1922-2014) talade ibland om så fina namn hennes lillasyster Ella-Britt (1923-2008) hade, till skillnad mot henne själv! Själv hette hon 'Lilly Anna Karolina'. 'Karolina' var ett namn hon verkligen INTE tyckte om! Med stor glimt i ögonen förklarade hon: ”Tänk så fina namn Ella-Britt fick – 'Ella Birgitta Linnéa' – det låter ju alldeles som en vårbris! Men jag, jag fick 'Lilly Anna Karolina' – det låter ju som en höststorm!!”

Är inte det syskonkärlek så säg?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar